lammetjes

Lammetjes 2024

April 2024

Nadat de blauwtong vorig jaar sept bij ons uitbrak , hebben we meteen de rammen weg gehaald bij onze ooien . Was geen optie om al die zieke dames met 2 niet zieke ,hitsige rammen in de wei/stal te laten ! De mannen ( die op dat moment niet ziek waren )  hebben we onmiddellijk in een ander perceel gedaan , zodat de dames rustig ziek konden zijn! Het was geen optie voor deze 2 heren , want ze namen alle sloten om weer thuis te komen en het resultaat , een klein verrassinkje kregen we gister in de vorm van 1 klein mini lammetjes ! Schapenjaar 2024 zijn we dus 3 lammetjes rijk!

Feb. 2024

1 schaap die na 8 dagen niet te hebben gegeten , begon op dag 9 weer te herkauwen , al haar vriendinnetjes vielen dood neer , sommige na een dag sommige na een week en zij deed het tegenovergestelde !! Uiteraard gingen we er vanuit dat ze het vruchtje vergooid zou hebben , het opknappen , beter worden , duurde ook echt zolang , geen dagen , weken , maar maanden,  tot onze verbazing  heeft ze afgelopen week 2 prachtige ooitjes ( meisjes ) ter wereld gebracht. Ze is weer helemaal de oude , haar lammetjes gezond levendig en wij zeer blij met onze blauwtong nakomelingen!

sept. 2023

En dan slaat de blauwtong hier toe in de polder , gewoon door een prikje van een klein mugje !

Ziek, doodzieke dieren , alle gradaties , dieren vol slijm , nauwelijks kunnen lopen , stoppen met eten , koorts , schapen met bloedneuzen , koeien , stieren schapen die snakken naar adem ,  het is afschuwelijk! Geen vaccinatie te verkrijgen in Nederland , we moeten ons behelpen met pijnstillers , penicilline , een middeltje tegen de zwelling die sommige hebben , ik pluk zelf de laatste   paarde stekken , klaver en wilgen takken om ze maar te laten eten , maar helaas de dieren stapel aan de weg word hoger en hoger , de wanhoop is echt wel aanwezig !

We gaan ervanuit dat we geen lammetjes krijgen in het nieuwe jaar  ( 2024), de schapen die gedekt waren hebben het vergooid door de ziekte Blauwtong of de gedekte schapen zijn overleden aan dit virus . Uit welzijn voor onze schapen laten wij dit jaar niet opnieuw de ram erbij , diegene die het overleeft hebben moeten eerst maar weer volledig herstellen!

Het pure Buiten(be)leven……..

Uiteraard zijn onze schapen Q koorts geënt!

Boerderij Koningshoeve heeft momenteel te huur , kippenhok met aangrenzende buitenverblijf , overdag een beschikbare kippen tuin tussen de bomen voor een gezellig koppeltje kippendames ! Ben je op zoek naar een nieuw thuis, ben je mak, leuk, lief , gezellig bel of stuur een mailtje naar Saskia