lammetjes

Lammetjes 2024

Feb. 2024

1 schaap die na 8 dagen niet te hebben gegeten , begon op dag 9 weer te herkauwen , al haar vriendinnetjes vielen dood neer , sommige na een dag sommige na een week en zij deed het tegenovergestelde !! Uiteraard gingen we er vanuit dat ze het vruchtje vergooid zou hebben , het opknappen , beter worden , duurde ook echt zolang , geen dagen , weken , maar maanden,  tot onze verbazing  heeft ze afgelopen week 2 prachtige ooitjes ( meisjes ) ter wereld gebracht. Ze is weer helemaal de oude , haar lammetjes gezond levendig en wij zeer blij met onze blauwtong nakomelingen!

sept. 2023

En dan slaat de blauwtong hier toe in de polder , gewoon door een prikje van een klein mugje !

Ziek, doodzieke dieren , alle gradaties , dieren vol slijm , nauwelijks kunnen lopen , stoppen met eten , koorts , schapen met bloedneuzen , koeien , stieren schapen die snakken naar adem ,  het is afschuwelijk! Geen vaccinatie te verkrijgen in Nederland , we moeten ons behelpen met pijnstillers , penicilline , een middeltje tegen de zwelling die sommige hebben , ik pluk zelf de laatste   paarde stekken , klaver en wilgen takken om ze maar te laten eten , maar helaas de dieren stapel aan de weg word hoger en hoger , de wanhoop is echt wel aanwezig !

We gaan ervanuit dat we geen lammetjes krijgen in het nieuwe jaar  ( 2024), de schapen die gedekt waren hebben het vergooid door de ziekte Blauwtong of de gedekte schapen zijn overleden aan dit virus . Uit welzijn voor onze schapen laten wij dit jaar niet opnieuw de ram erbij , diegene die het overleeft hebben moeten eerst maar weer volledig herstellen!

Het pure Buiten(be)leven……..

Uiteraard zijn onze schapen Q koorts geënt!